Neuradno prečiščeno besedilo, ki vsebuje to spremembo:
Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo
predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega
organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.
Neuradno prečiščeno besedilo
Pravilnika o veterinarski oznaki zdravstvene ustreznosti
živil živalskega izvora, označevanju šarže in certificiranju obsega:
-
Pravilnik o veterinarski oznaki zdravstvene
ustreznosti živil živalskega izvora, označevanju šarže in certificiranju
(Uradni list RS, št. 94/99 z dne 19. 11. 1999),
-
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o veterinarski oznaki zdravstvene ustreznosti živil živalskega
izvora, označevanju šarže in certificiranju (Uradni list RS, št. 107/99
z dne 24. 12. 1999).
PRAVILNIK
o veterinarski oznaki zdravstvene
ustreznosti živil živalskega izvora, označevanju šarže in certificiranju
(neuradno prečiščeno besedilo št. 1)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina in namen pravilnika)
Ta pravilnik ureja veterinarsko označevanje
zdravstvene ustreznosti živil živalskega izvora (v nadaljnjem besedilu:
živila), označevanje šarže živil v procesu proizvodnje, ter izdajanje potrdil o
zdravstveni ustreznosti živil namenjenih oddaji v promet za javno potrošnjo (v
nadaljnjem besedilu: certificiranje).
Z označevanjem iz prejšnjega odstavka se
ugotavlja izvor živil, zagotavlja njihova enostavna razpoznavnost ter skupaj s
potrdilom dokazuje, da so živila prešla zahtevano veterinarsko kontrolo in, da
so zdravstveno ustrezna.
2. člen
(veljavnost pravilnika)
Pravilnik velja za vsa živila, ki so v
celoti živalskega izvora ter za vsa živila, ki vsebujejo več kot 10% mesa,
polpripravljenih mesnih jedi ali mesnih izdelkov.
Pravilnik velja tudi za vsa živila ne glede
na izvor, ki so proizvedena v obratih, registriranih v skladu s predpisi o
veterinarstvu, in vsebujejo živila živalskega izvora.
3. člen
(pomen izrazov)
Posamezni izrazi za namen tega pravilnika
pomenijo:
1.
Pristojni organ za veterinarstvo je
Veterinarska uprava Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: VURS).
2.
Uradni veterinar je doktor veterinarske
medicine, ki ga predstojnik VURS pooblasti za:
-
opravljanje veterinarsko-sanitarnih pregledov
živali, surovin in živil za javno potrošnjo;
-
opravljanje veterinarsko-sanitarnih pregledov
opreme in obratov, v katerih se proizvaja surovine ali živila oziroma daje v
promet živila za javno potrošnjo;
-
za izdajanje potrdil o zdravstveni ustreznosti
živil.
3.
Potrdilo o zdravstvenem stanju živil (v
nadaljnjem besedilu: veterinarsko potrdilo) je listina, s katero uradni
veterinar potrjuje zdravstveno ustreznost živil, ki so namenjena javni potrošnji.
4.
Mednarodno potrdilo o zdravstvenem stanju
pošiljke živil (v nadaljnjem besedilu: certifikat) je listina, s katero uradni
veterinar potrjuje zdravstveno ustreznost živil, ki so namenjena izvozu.
5.
Živilski obrat (v nadaljnjem besedilu: obrat)
je:
-
zgradba, v kateri se opravlja dejavnosti klanja
živali, zbiranja, dodelave, obdelave, predelave, embaliranja, pakiranja,
preembaliranja, prepakiranja, hlajenja in skladiščenja surovin živil, s
pripadajočimi pomožnimi zgradbami in infrastrukturo, ter celotnim območjem, ki
pripada tej zgradbi;
-
obrat v sklopu skladišča ali drugih prostorov
za opravljanje dejavnosti trgovanja na debelo.
6.
Proizvodno skladišče je prostor v sestavi
obrata, kjer se lahko hranijo samo živila oziroma surovine lastne proizvodnje.
7.
Živila so sestavni deli živalskega telesa v
surovem, polpredelanem ali predelanem stanju in mleko, jajca, mesni, ribji,
mlečni in jajčni izdelki, ikre, med in drugi čebelji pridelki ter izdelki iz
rakov, školjk, polžev in žab, ki so namenjeni za prehrano ljudi.
8.
Oddaja v promet za javno potrošnjo je vsaka
oddaja živil po končani proizvodnji, razen lastne domače porabe, ko je uradni
veterinar ugotovil, da so živila zdravstveno ustrezna, ter zanje izdal potrdilo
o zdravstveni ustreznosti. Za živila, ki so opremljena z oznako zdravstvene
ustreznosti, vendar zanje ni izdano potrdilo o zdravstveni ustreznosti, se
šteje, da so namenjena javni potrošnji. Za živila, skladiščena v registriranem
obratu, se šteje, da so oddana v promet, če je za njih izdano potrdilo o zdravstveni
ustreznosti.
9.
Sledljivost pomeni možnost slediti surovinam
oziroma živilom od izvora do končnega porabnika.
10.
Proizvodna serija je količina enakih živil
oziroma surovin, pridobljenih v določenem obdobju - času (na primer enodnevna
proizvodnja) in označenih z določenimi oznakami, ki jih spremlja eno ali več
potrdil o zdravstvenem stanju. Proizvodno serijo sestavlja ena ali več
proizvodnih šarž.
11.
Proizvodna šarža je določena količina surovin
ali živil, ki so enako sestavljena, obdelana v istih strojih oziroma z isto
opremo pod enakimi pogoji v enem proizvodnem procesu, ki jo spremlja največ eno
potrdilo o zdravstveni ustreznosti. Potrdilo o zdravstveni ustreznosti se lahko
izda za več šarž skupaj.
12.
Embaliranje je zaščita z zavijanjem v osnovni
ovoj ali ovitek (npr. klobase), oziroma spravljanje v ustrezne posode, pri
čemer pride živilo v neposredni stik z ovojem ali posodo.
13.
Embalaža je osnovni ovoj ali ovitek oziroma
ustrezna posoda, ki pride v neposredni stik z živilom.
14.
Pakiranje je dajanje živil v transportno embalažo
(v nadaljnjem besedilu: paket) za oddajo v promet.
15.
Preembaliranje je postopek, s katerim se
embalirano surovino oziroma živilo pred oddajo v promet ponovno embalira in po
potrebi pakira.
16.
Živila z majhnim odstotkom mesa,
polpripravljenih mesnih jedi ali mesnih izdelkov so živila, za katere je bilo
kot surovinski sestav pri proizvodnji uporabljeno največ 10% mesa,
polpripravljenih mesnih jedi ali mesnih izdelkov.
II. OZNAČEVANJE ŠARŽE
4. člen
(označevanje)
Proizvajalec je dolžan označiti vsako
embalažno enoto živila z jasno oznako šarže tako, da je možna identifikacija
živila in nesporna povezava z veterinarskim potrdilom o zdravstveni ustreznosti
živila.
III. VETERINARSKA OZNAKA ZDRAVSTVENE USTREZNOSTI
5. člen
(obveznost označevanja)
Živila morajo biti opremljena z
veterinarsko oznako zdravstvene ustreznosti (v nadaljnjem besedilu:
veterinarska oznaka), ko se dajo v promet za javno potrošnjo. Veterinarska
oznaka mora biti čitljiva, neizbrisna in njeni znaki zlahka razločljivi. Oznaka
mora biti na samem živilu oziroma na embalaži.
6. člen
(označevanje paketov)
Kadar so posamezne embalažne enote živila
pakirane skupaj ter namenjene nadaljnji obdelavi, predelavi, prepakiranju ali
vgradnji v druga živila, zadostuje, da se veterinarsko oznako uporabi le za skupno
pakiranje, pri čemer mora biti oznaka nameščena tako, da se ob odpiranju paketa
uniči.
Določba prejšnjega odstavka ne velja za
meso v trupih, polovicah in četrtinah ter v manjših kosih, ki morajo ne glede
na namembnost vedno nositi lastno veterinarsko oznako na samem mesu ali
embalaži.
7. člen
(veljavnost veterinarske oznake)
Veterinarska oznaka je veljavna le v
primeru, da je za živilo izdano veterinarsko potrdilo. Živila v prometu mora
spremljati kopija veterinarskega potrdila ali pa komercialni dokument
proizvajalca živila, na katerem je jasno označena številka veterinarskega
potrdila.
Originalna veterinarska potrdila se hranijo
v obratu, katerega registrska številka je na veterinarski oznaki, kopije pa pri
uradnem veterinarju, ki opravlja veterinarsko sanitarne preglede v obratu.
8. člen
(nameščanje oznake)
Veterinarska oznaka se namesti na:
-
živilo tako, da se odtisne s pečatom, žigom,
vročim žigom ali namesti neodstranljivo ploščico iz odpornega materiala, ki
izpolnjuje vse higienske zahteve;
-
na embalažo tako, da se natisne, odtisne s
pečatom oziroma žigom ali nalepi etiketo z veterinarsko oznako;
-
na paket tako, da se natisne, odtisne s pečatom
oziroma žigom, nalepi etiketo z veterinarsko oznako ali namesti neodstranljivo
ploščico iz odpornega materiala, ki izpolnjuje vse higienske zahteve.
Na pakete iz kartona ni dovoljeno natiskati
oznake zdravstvene ustreznosti.
Podrobnejše pogoje o nameščanju
veterinarske oznake na živila in pakete predpiše minister, pristojen za
kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
9. člen
(oblika veterinarske oznake)
Industrijski obrati lahko uporabljajo
ovalne, obrtniški obrati pa le okrogle veterinarske oznake.
Obrati za zbiranje, obdelavo in predelavo
uplenjene divjadi uporabljajo peterokotno veterinarsko oznako.
10. člen
(veterinarska oznaka za industrijske
obrate)
Ovalna veterinarska oznaka mora imeti v
zgornjem delu jasno čitljivo besedilo »SLOVENIJA (ali skrajšano »SI«)«, pod tem
pa registrsko številko obrata.
Veterinarska oznaka mora biti dolga 6,5 cm
in široka 4,5 cm. Črke morajo biti velike 0,8 cm, številke pa 1 cm.
Veterinarske oznake na embalaži so lahko
manjše, vendar ne manj kot 1 cm dolge pri čemer mora biti razmerje med dolžino
in širino enako kot v prejšnjem odstavku, in dobro čitljive.
Na paketu iz kartona je lahko le
oštevilčena etiketa z veterinarsko oznako, ki mora biti nameščena tako, da se
pri odpiranju obvezno uniči. Če se etiketa ne uniči, je treba uničiti paket.
11. člen
(veterinarska oznaka za obrtniške obrate)
Okrogla veterinarska oznaka mora imeti v
zgornjem delu jasno čitljiv naziv upravne enote, pod tem pa registrsko številko
obrata.
Veterinarska oznaka mora imeti premer 4,5
cm. Črke in številke morajo biti velike 0,8 cm.
Veterinarske oznake na embalaži so lahko
manjše, vendar ne manj kot 0,8 cm v premeru, in dobro čitljive.
Na paketu iz kartona je lahko le
oštevilčena etiketa z veterinarsko oznako, ki mora biti nameščena tako, da se
pri odpiranju obvezno uniči. Če se etiketa ne uniči, je treba uničiti paket.
12. člen
(veterinarska oznaka za obrate za
zbiranje, obdelavo in predelavo uplenjene divjadi)
Peterokotna veterinarska oznaka se
uporablja izključno za označevanje mesa uplenjene divjadi. Je simetrična, vrh
oznake je zgoraj, velikost pa je določena z očrtanim krogom premera 6,5 cm.
Zgoraj je oznaka »SI«, pod tem pa registrska številka obrata. Črke morajo biti
velike 0,8 cm, številke pa 1 cm.
13. člen
(označevanje v kmetijskih obratih)
Za živila, proizvedena v kmetijskih
obratih, ne veljajo določbe 4. do 9. člena tega pravilnika.
Na mestih, kjer se taka živila dajejo v
promet (lastne prodajalne, tržnice) mora biti na vidnem mestu registrska
številka obrata in polni naziv obrata. Na voljo mora biti dokumentacija o
opravljenem veterinarsko-sanitarnem pregledu in potrdilo o zdravstveni
ustreznosti živila, ki se daje v promet.
14. člen
(veterinarska oznaka prepovedi dajanja v
promet)
Živila, za katere velja prepoved dajanja v
promet, se označijo na samem živilu embalaži ali paketu z oznako iz
10. oziroma 11. člena tega pravilnika, ki je prečrtana v diagonalni smeri
z dvema vzporednima ravnima črtama, ki sta med seboj oddaljeni najmanj 1 cm pri
čemer vsaka dvakrat preseka rob oznake in sega 1 cm preko njega.
Če se sme živilo iz prejšnjega odstavka na
predpisan način predelati ali obdelati, se to navede v veterinarskem potrdilu
oziroma certifikatu. Navedejo se tudi razlogi namestitve veterinarske oznake iz
prejšnjega odstavka. Takšne veterinarske oznake oziroma certifikate je
dovoljeno odstraniti le z dovoljenjem in pod nadzorom uradnega veterinarja.
15. člen
(pravila označevanja)
Živilo mora biti ob oddaji v promet
označeno z veterinarsko oznako obrata iz katerega se je živilo dalo v promet,
ne glede na to, kje je bilo proizvedeno, embalirano ali preembalirano. Iz
celotne dokumentacije o živilu mora biti zagotovljena sledljivost, evidenco o
tem pa nadzira uradni veterinar, ki dovoljuje promet z živilom.
Če se živila ne pošiljajo iz enega obrata v
drug obrat z namenom dajanja v promet, se uporabljajo določbe 6. člena tega pravilnika.
16. člen
(obvezno dodatno označevanje živil)
Na določenih živilih morajo biti poleg
veterinarske oznake še naslednje označbe:
1.
besedilo ‘surovo mleko’ za surovo mleko,
namenjeno neposredni prehrani ljudi;
2.
besedilo ‘izdelano s surovim mlekom’ za mlečne
izdelke, izdelane iz surovega mleka, pri katerih proizvodni proces ne vključuje
toplotne obdelave, vključno s termizacijo;
3.
vrsto uporabljene toplotne obdelave na koncu
proizvodnega procesa pri termično obdelanem mleku in mlečnih izdelkih iz
termično obdelanega mleka;
4.
rok trajanja oziroma datum uporabnosti na
mlečnih izdelkih, pri katerih se lahko pojavi rast mikroorganizmov;
5.
jasno označen rok uporabnosti na zamrznjenem
mesu za izdelavo mesnih izdelkov;
6.
vrste mesa, uporabljene za mesni izdelek, na
mesnih izdelkih, pri katerih iz komercialne deklaracije to ni razvidno;
7.
datum proizvodnje na živilih, ki se pošiljajo
na embaliranje oziroma preembaliranje pri čemer mora imeti uradni veterinar
podatke o roku oziroma datumu uporabnosti.
IV. CERTIFICIRANJE
17. člen
(pristojnost za izdajanje certifikatov in
veterinarskih potrdil)
Certifikat oziroma veterinarsko potrdilo
lahko izda le uradni veterinar.
VURS mora zagotoviti, da imajo uradni
veterinarji ustrezno znanje iz veterinarske zakonodaje o živilih in surovinah
živalskega izvora, in da so seznanjeni s pravili izdajanja certifikatov oziroma
veterinarskih potrdil in o vseh testih in preiskavah, ki jih je treba izvesti
odvisno od vrste živila, ki se daje v promet.
VURS založi, natisne in dostavlja obrazce
certifikatov in veterinarskih potrdil uradnim veterinarjem.
18. člen
(odgovornost VURS)
VURS mora skrbeti za verodostojnost
izdajanja certifikatov in veterinarskih potrdil, predvsem s tem, da zagotavlja,
da so uradni veterinarji:
-
nepristranski in da nimajo neposrednega ekonomskega
interesa z obrati ali v zvezi z živili, za katera se izdaja certifikat oziroma
veterinarsko potrdilo;
-
da se zavedajo pomembnosti vsebine vsakega
certifikata oziroma veterinarskega potrdila, ki ga podpišejo.
Certifikati morajo biti izdani vsaj v jeziku,
ki ga razume uradni veterinar, ki izdaja certifikat, in v jeziku države
uvoznice.
VURS mora imeti možnost, da na podlagi
izdanega certifikata oziroma veterinarskega potrdila ugotovi, kateri uradni
veterinar ga je izdal.
19. člen
(nadzorstvo in preprečevanje prevar)
VURS mora zagotoviti preglede in kontrolne
ukrepe za preprečevanje izdajanja napačnih ali zavajajočih certifikatov oziroma
veterinarskih potrdil ali goljufij v proizvodnji živil.
Če VURS ugotovi nepravilnosti iz prejšnjega
odstavka, lahko začasno prepove uradnemu veterinarju izdajanje certifikatov
oziroma veterinarskih potrdil, ali pooblastilo prekliče.
Če uradni veterinar zavestno izda goljufiv
certifikat ali veterinarsko potrdilo, mora VURS izvesti vse možne ukrepe, da ta
veterinar dejanja ne more ponoviti.
Če posameznik ali nosilec dejavnosti
proizvodnje živil zlorabi certifikat oziroma veterinarsko potrdilo za
ponarejanje, mora VURS izvesti vse potrebne ukrepe, da se zagotovi, da ta
posameznik ali nosilec dejavnosti dejanja ne more ponoviti. Tak ukrep je lahko
tudi začasna prepoved nadaljnjega izdajanja ali potrjevanja certifikatov
oziroma veterinarskih potrdil.
20. člen
(osnovna pravila izdajanja certifikatov)
Uradni veterinar ne sme potrditi podatkov v
certifikatu oziroma veterinarskem potrdilu, ki jih ne pozna oziroma ni
prepričan o njihovem pomenu.
Uradni veterinar ne sme podpisati praznega
ali nepopolno izpolnjenega obrazca certifikata, prav tako ne sme podpisati
obrazca za živila ali surovine, ki jih ni pregledal ali so šli mimo njegove kontrole.
Če uradni veterinar podpiše certifikat
oziroma veterinarsko potrdilo na osnovi drugega certifikata ali potrdila, mora
imeti te dokumente pred podpisom.
Uradni veterinar lahko na certifikatu
oziroma veterinarskem potrdilu potrdi tudi podatke:
-
ki jih zagotovi druga oseba, ki dela pod
nadzorstvom uradnega veterinarja in ima pooblastilo VURS pod pogojem, da lahko
zagotovi zanesljivost podatkov;
-
ki jih pridobi na podlagi uradnih sistematskih
programov nadzorstva (monitoringov), ki se izvajajo skladno z veterinarskimi
predpisi.
Certifikat mora biti izdan na enem listu
papirja, barva tiska mora biti različna od barve podpisa uradnega veterinarja
in pečata. Izda se samo en primerek dokumenta, torej samo original certifikata,
ki spremlja pošiljko živil čez državno mejo. Uradni veterinar si mora napraviti
fotokopijo vsakega izdanega certifikata in jo hraniti v arhivu najmanj 2 leti
zaradi evidence.
Veterinarsko potrdilo mora biti izdano na
enem listu papirja, barva tiska mora biti različna od barve podpisa uradnega
veterinarja in pečata. Original se izda nosilcu dejavnosti, kopijo pa mora
uradni veterinar hraniti v arhivu najmanj dve leti.
Pravilnik o veterinarski
oznaki zdravstvene ustreznosti živil živalskega izvora, označevanju šarže in
certificiranju (Uradni list RS, št. 94/99)
vsebuje naslednji prehodni in končni določbi:
»V. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
21. člen
(prehodne
določbe)
Industrijski obrati, ki so registrirani
tudi za izvoz, morajo uporabljati oznako iz prvega odstavka 10. člena tega
pravilnika od 1. januarja 2000 dalje, v skladu s tem pravilnikom.
Ostali obstoječi obrati lahko dosedanje
veterinarske oznake, brez navedbe besede »SLOVENIJA (ali skrajšano »SI«)«,
uporabljajo do pridobitve odločbe o kategorizaciji, oziroma najdlje do 25.
novembra 2002.
22. člen
(veljavnost
pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembah
in dopolnitvah pravilnika o veterinarski oznaki zdravstvene ustreznosti živil
živalskega izvora, označevanju šarže in certificiranju (Uradni list RS, št. 107/99) spreminja
21. člen pravilnika tako, da se glasi:
»21. člen
(prehodne
določbe)
Industrijski obrati, ki so registrirani
tudi za izvoz, morajo uporabljati oznako iz prvega odstavka 10. člena tega
pravilnika od 1. januarja 2000 dalje, v skladu s tem pravilnikom.
Ostali
obstoječi obrati lahko dosedanje veterinarske oznake, brez navedbe besede
»SLOVENIJA (ali skrajšano »SI«)«, uporabljajo do pridobitve odločbe o
kategorizaciji, oziroma najdlje do 25. novembra 2002.
Obrazci
certifikatov in potrdil iz 17. člena tega pravilnika se začnejo uporabljati s
1. januarjem 2000.«;
vsebuje
naslednjo končno določbo:
»3. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.