Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo
predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega
organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.
Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika o
eruka kislini obsega:
-
Pravilnik o eruka kislini (Uradni list RS, št. 20/04 z dne 4. 3. 2004),
-
Pravilnik o dopolnitvi pravilnika o eruka kislini (Uradni list RS, št.
61/04 z dne 4. 6. 2004).
PRAVILNIK
o eruka kislini
(neuradno prečiščeno besedilo št. 1)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa najvišjo vsebnost eruka
kisline v oljih, masteh ter mešanicah olj in masti namenjenih za prehrano ljudi
ter v živilih, ki vsebujejo olja, masti ali mešanice olj in masti (v nadaljnjem
besedilu: živila) ter analitske metode za določanje vsebnosti eruka kisline v
teh živilih.
2. člen
Vsebnost eruka kisline v živilih iz
prejšnjega člena ne sme presegati 5%, preračunano na celotno vsebnost maščobnih
kislin v maščobi.
2.a člen
Kadar se na podlagi novih podatkov ali
ponovne presoje obstoječih podatkov ugotovi, da vsebnost eruka kisline v živilu
predstavlja nevarnost za zdravje ljudi, čeprav je v skladu s tem pravilnikom, lahko minister, pristojen za zdravje začasno ustavi ali omeji
promet s takšnim živilom na območju Republike Slovenije.
Ministrstvo za zdravje o tem takoj obvesti
Evropsko komisijo in države članice Evropske unije ter navede razloge za svojo
odločitev.
II. UGOTAVLJANJE SKLADNOSTI
3. člen
Za določanje vsebnosti eruka kisline v
živilih iz 1. člena tega pravilnika se uporabljajo analitske metode določene v
Prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika.
Vsebnost eruka kisline se ugotovi s hitrim
testom, tako da se določi:
-
celotno vsebnost dokozenojske kisline v živilih iz Priloge, ali
-
celotno vsebnost cis- dokozenojske kisline v živilih iz Priloge, s
plinsko-tekočinsko kromatografijo v pogojih, kjer so cis- in trans-izomeri
dokozenojske kisline ločeni; stacionarne faze, primerne za te namene so na
primer cianopropilpolisiloksani ali tekoči kristali.
Če celotna vsebnost dokozenojske kisline, določene
v skladu s prvo alineo prejšnjega odstavka ali cis- dokozenojske kisline,
določene v skladu z drugo alineo prejšnjega odstavka v živilih iz 1. člena tega
pravilnika, izračunana na podlagi celotne vsebnosti maščobnih kislin v maščobi,
ne presega 5%, ni potrebno nadaljnje določanje eruka kisline v izdelkih. V
nasprotnem primeru se vsebnost eruka kisline določi po metodi IV iz Priloge.
Priloga:
Metoda kemijske analize
Pravilnik o eruka kislini (Uradni list RS, št. 20/04)
vsebuje naslednjo prehodno in končno določbo:
»III. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
4. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha
veljati pravilnik o eruka kislini (Uradni list RS, št. 89/99).
5. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o dopolnitvi pravilnika o eruka kislini (Uradni
list RS, št. 61/04)
vsebuje naslednjo končno določbo:
»2. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.