Na podlagi drugega odstavka 37. člena Zakona o
kmetijstvu (Uradni list RS, št. 51/06 - uradno prečiščeno besedilo) in 8. člena
Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v
stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00, 42/02 in 47/04 - ZdZPZ) izdaja
ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za
zdravje
PRAVILNIK
o minimalni kakovosti »surovega masla I vrste« in o
izvajanju Uredb Sveta (ES) in Uredb Komisije (ES) o določitvi standardov za
mazave maščobe
1. člen
Ta pravilnik določa minimalno kakovost »surovega masla I
vrste« za izvajanje:
-
Uredbe Sveta (ES) št. 2991/94 z dne 5. decembra 1994 o določitvi
standardov za mazave maščobe (UL L št. 316 z dne 9. 12. 1994, str. 2, z vsemi
spremembami) in
-
Uredbe Komisije (ES) št. 577/97 z dne 1. aprila 1997 o nekaterih
podrobnih pravilih za uporabo Uredbe Sveta (ES) št. 2991/94 o določitvi
standardov za mazave maščobe in Uredbe Sveta (EGS) št. 1898/97 o zaščiti
poimenovanj, uporabljenih pri trženju mleka in mlečnih izdelkov (UL L št. 87 z
dne 2. 4. 1997, str. 3, z vsemi spremembami).
2. člen
Kot »surovo maslo I vrste« se označi izdelek, ki izpolnjuje
naslednje minimalne pogoje kakovosti:
-
je izdelan iz pasterizirane smetane ali pasterizirane fermentirane
smetane;
-
ima značilen vonj, okus in barvo;
-
se lahko maže in je homogene konsistence brez vidnih vodnih kapljic;
-
vsebuje najmanj 82% mlečne maščobe;
-
vsebuje največ 16% vode.
3. člen
Nadzor nad izpolnjevanjem minimalnih pogojev kakovosti iz
tega pravilnika izvaja Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo,
gozdarstvo in hrano.
4. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik
o mazavih maščobah (Uradni list RS, št. 71/00 in 78/03).
5. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem
listu Republike Slovenije.
Št. 077-296/2006
Ljubljana, dne 9. januarja 2007
EVA 2006-2311-0021
Marija Lukačič l.r.
Ministrica
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano
Soglašam!
Andrej Bručan l.r.
Minister
za zdravje