Neuradno prečiščeno besedilo, ki vsebuje to spremembo:
Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo
predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega
organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.
Neuradno prečiščeno besedilo
Pravilnika o označevanju hranilne vrednosti živil obsega:
-
Pravilnik o označevanju hranilne vrednosti živil (Uradni list RS, št.
60/02 z dne 10. 7. 2002),
-
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o označevanju hranilne
vrednosti živil (Uradni list RS, št. 117/02 z dne 28. 12. 2002),
-
Pravilnik o spremembah pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika
o označevanju hranilne vrednosti živil (Uradni list RS, št. 42/03 z dne 9. 5.
2003),
-
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o označevanju hranilne
vrednosti živil (Uradni list RS, št. 121/04 z dne 11. 11. 2004),
-
Pravilnik o spremembah Pravilnika o označevanju hranilne vrednosti živil
(Uradni list RS, št. 81/07 z dne 7. 9. 2007),
-
Pravilnik o spremembah Pravilnika o označevanju hranilne vrednosti živil
(Uradni list RS, št. 87/09 z dne 2. 11. 2009).
PRAVILNIK
o označevanju hranilne vrednosti
živil
(neuradno prečiščeno besedilo št. 5)
1. člen
Ta pravilnik v skladu z Direktivo Sveta z
dne 24. septembra 1990 o označevanju hranilne vrednosti živil (UL L št. 276 z
dne 6. 10. 1990, str. 40), zadnjič spremenjeno z Uredbo (ES) št. 1137/2008
Evropskega parlamenta in Sveta z dne 22. oktobra 2008 o prilagoditvi nekaterih
aktov, za katere se uporablja postopek, določen v členu 251 Pogodbe, Sklepu
Sveta 1999/468/ES, glede regulativnega postopka s pregledom (UL L št. 311 z dne
21. 11. 2008, str. 1), določa zahteve za označevanje in vrsto podatkov o
hranilni vrednosti živil, ki so namenjena končnemu potrošniku. Pravilnik se
uporablja tudi za živila, namenjena za oskrbo restavracij, bolnišnic, menz in
drugih obratov javne prehrane (v nadaljnjem besedilu: obrati javne prehrane) in
za označevanje hranilne vrednosti živil za posebne prehranske namene.
Ta pravilnik se ne uporablja za mineralne
vode in druge vode, namenjene za prehrano ljudi, ter prehranska
dopolnila.
2. člen
Posamezni pojmi v tem pravilniku imajo
naslednji pomen:
-
označevanje hranilne vrednosti pomeni vsak podatek,
naveden na označbi, embalaži, dokumentu, obvestilu, etiketi, obročku ali vratni
etiketi, ki spremlja ali se nanaša na živilo, ki se nanaša na:
1.
energijsko vrednost;
2.
naslednje hranilne snovi:
- beljakovine,
- ogljikove hidrate,
- maščobe,
- prehranske vlaknine,
- natrij,
- vitamine in minerale,
prisotne v znatnih količinah, navedenih v prilogi, ki je sestavni del tega
pravilnika;
- prehranska trditev
pomeni trditev, kot je to določeno v Uredbi (ES) št. 1924/2006 Evropskega
parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006 o prehranskih in zdravstvenih
trditvah na živilih (UL L št. 404 z dne 30. 12. 2006, str. 9, v nadaljnjem
besedilu: Uredba 1924/2006/ES).
- zagotavlja,
- zagotavlja v večji ali
manjši meri,
- ne zagotavlja,
in/ali
zaradi vsebnosti hranilnih snovi, ki jih živilo:
- vsebuje,
- vsebuje v večjih ali manjših
količinah
- ne vsebuje;
Navajanje kakovosti ali količin posameznih
hranilnih snovi ali sestavin v živilu se ne šteje kot prehranska trditev vrednosti.
-
beljakovina pomeni vsebnost beljakovine, ki je izračunana po
formuli: beljakovina = celoten dušik po Kjeldahlu x 6,25;
-
ogljikov hidrat pomeni katerikoli ogljikov hidrat, ki ga
metabolizira človek, vključno s polioli;
-
sladkorji pomeni vse monosaharide in disaharide, ki jih vsebujejo
živila, razen poliolov;
-
maščoba pomeni vse lipide, vključno s fosfolipidi;
-
nasičene maščobne kisline pomeni maščobne kisline brez dvojne
vezi;
-
enkrat nenasičene maščobne kisline pomeni maščobne kisline z eno cis
dvojno vezjo;
-
večkrat nenasičene maščobne kisline pomeni maščobne kisline s cis
– cis metilen prekinjenimi dvojnimi vezmi;
-
prehranska vlaknina pomeni polimere ogljikovih hidratov s tremi
ali več monomerskimi enotami, ki se ne prebavijo niti absorbirajo v tankem
črevesu človeka in spadajo v naslednje kategorije:
- užitni polimeri ogljikovih
hidratov, naravno prisotni v živilih v obliki, v kateri se zaužijejo,
- užitni polimeri ogljikovih
hidratov, ki so bili pridobljeni iz surovine za živilo s fizikalnimi,
encimskimi ali kemijskimi sredstvi in ki imajo ugoden fiziološki učinek,
dokazan s splošno sprejetim znanstvenim dokazom,
- užitni sintetični polimeri
ogljikovih hidratov, ki imajo ugoden fiziološki učinek, dokazan s splošno
sprejetim znanstvenim dokazom;
-
povprečna vrednost pomeni vrednost, ki najbolje predstavlja
količino hranilne snovi v živilu in ki upošteva količino hranila v živilu glede
na sezonske spremembe, način prehrane in druge dejavnike, zaradi katerih se
lahko spreminja dejanska vrednost.
3. člen
Označevanje hranilne vrednosti živil ni
obvezno.
Kadar je pri označevanju, predstavljanju
ali oglaševanju, razen pri splošnem označevanju živil, prisotna prehranska
trditev, je označevanje hranilne vrednosti živila obvezno.
4. člen
(črtan)
4.a člen
Pogoji za označevanje prehranskih trditev
so določeni v Uredbi 1924/2006/ES.
Ne glede na
prejšnji odstavek mora biti prehranska trditev, ki se nanaša na holesterol,
označena na naslednji način:
nizka vsebnost holesterola
|
do 20
mg/100 g (10 mg/100 ml) in manj kot 1,5 g nasičenih maščobnih kislin/100 g
(0,75 g/100 ml), ob tem, da nasičene maščobne kisline ne presegajo 10%
energijske vrednosti živila
|
brez holesterola
|
do 5
mg/100g (5mg/100ml) in manj kot 1,5 g nasičenih maščobnih kislin/100 g
(0,75g/100 ml), ob tem, da nasičene maščobne kisline ne presegajo 10%
energijske vrednosti živila
|
5. člen
Če je na živilu označba o hranilni vrednosti, morajo biti podatki o hranilni vrednosti
navedeni v naslednjem vrstnem redu in v obsegu, predpisanem v skupini 1 ali
skupini 2:
Skupina 1
(a) energijska vrednost;
(b) količine beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.
Skupina 2
(a) energijska vrednost;
(b) količine beljakovin, ogljikovih hidratov, sladkorjev, maščob,
nasičenih maščobnih kislin, prehranskih vlaknin in
natrija.
6. člen
Če je na živilu navedena prehranska
trditev, ki se nanaša na sladkorje, nasičene maščobne
kisline, prehranske vlaknine ali natrij, mora
prikazana informacija zagotoviti podatke o hranilnih snoveh iz skupine 2
prejšnjega člena.
7. člen
Označevanje hranilne vrednosti živil lahko
vključuje tudi navedbo količin ene ali več naslednjih snovi:
-
škroba,
-
polioliov,
-
enkrat nenasičenih maščobnih kislin,
-
večkrat nenasičenih maščobnih kislin,
-
holesterola,
-
kateregakoli minerale ali vitamina, naštetega v prilogi, ki ga živilo vsebuje
v večjih količinah, kot je določeno v prilogi.
Označevanje snovi, ki spadajo v eno od
kategorij hranilnih snovi, navedenih v prejšnjem odstavku in 5. členu tega
pravilnika ali ki so njen sestavni del, je obvezna, če se nosilec
živilske dejavnosti sklicuje s prehransko trditvijo na posebno lastnost živila.
Če je v označbi
hranilne vrednosti navedena količina večkrat nenasičenih in/ali enkrat nenasičenih maščobnih kislin in/ali delež holesterola, je obvezno navesti še količino nasičenih
maščobnih kislin, objava katerih pa v tem primeru ne predstavlja prehranske
trditve kot to določa drugi odstavek tega člena.
8. člen
Energijsko
vrednost živila, ki je označena, se izračuna z uporabo naslednjih faktorjev
pretvorbe:
ogljikovi hidrati
(razen poliolov)
|
17 kJ/g
|
4 kcal/g
|
polioli
|
10 kJ/g
|
2,4 kcal/g
|
beljakovine
|
17 kJ/g
|
4 kcal/g
|
maščobe
|
37 kJ/g
|
9 kcal/g
|
alkohol (etanol)
|
29 kJ/g
|
7 kcal/g
|
organske kisline
|
13 kJ/g
|
3 kcal/g
|
različne oblike salatrima
|
25 kJ/g
|
6 kcal/g
|
prehranske
vlaknine
|
8 kJ/g
|
2 kcal/g
|
eritritol
|
0 kJ/g
|
0 kcal/g
|
9. člen
Označbe
energijske vrednosti in vsebovanih hranilnih snovi ali njihovih sestavin morajo
biti numerične. Uporabljajo se naslednje merske enote:
energija
|
kJ in kcal
|
beljakovine
ogljikovi hidrati
maščobe
prehranske vlaknine (vlakna)
natrij
|
grami (g)
|
holesterol
|
miligrami (mg)
|
vitamini in minerali
|
enote, navedene v
prilogi
|
Podatke o
hranilni vrednosti je potrebno navajati na 100 g ali 100 ml živila. Podatke je
možno navesti na označbi tudi kot podatke v
priporočeni porciji ali posamezni porciji pod pogojem, da je navedeno število
porcij, ki se nahajajo v embalažni enoti.
Na označbah morajo biti navedene količine
hranil, ki se nahajajo v živilu, ki je v prometu. Kjer je to primerno oziroma
potrebno, se lahko ti podatki nanašajo na živilo, pripravljeno po navodilu nosilca
živilske dejavnosti in primerno za neposredno uživanje.
Pri podatkih o vitaminih in mineralih, je potrebno navesti količino vitaminov in mineralov tudi kot odstotek priporočenega dnevnega vnosa (RDA), navedenega v
prilogi.
Kjer so označeni sladkorji, polioli in/ali škrob, mora tovrstna označba slediti
takoj za označbo vsebnosti ogljikovih hidratov, na
naslednji način:
-
ogljikovi hidrati g
od teh:
-
sladkorji g
-
polioli g
-
škrob g.
Kjer je označena količina in/ali vrsta maščobne kisline in/ali
holesterola, mora ta označba slediti takoj za navedbo
celotne količine maščob na naslednji način:
-
maščoba g
od te:
-
nasičene maščobne kisline g
-
enkrat nenasičene maščobne kisline g
-
večkrat nenasičene maščobne kisline g
-
holesterol mg
Označene vrednosti morajo predstavljati
povprečne vrednosti, ki temeljijo na:
(a) analizah živila, ki jih je opravil nosilec živilske
dejavnosti;
(b) izračunu znanih ali dejanskih povprečnih vrednosti uporabljenih
sestavin živila;
(c) izračunu iz podatkov, navedenih v mednarodnih ali nacionalnih
tablicah o hranilni vrednosti živil. Vir podatkov mora biti v navedeni označbi.
10. člen
Podatki o hranilni vrednosti živila, v
skladu s tem pravilnikom, morajo biti predstavljeni skupno, v numerični obliki
kot preglednica, če to dopušča prostor glede na velikost predpakirane enote
živila. Kjer prostor tega ne dopušča, je potrebno prikazati podatke linearno.
Podatki morajo biti navedeni v slovenskem
jeziku, natisnjeni na vidnem mestu s čitljivimi in obstojnimi črkami.
Navedbe podatkov so dovoljene tudi v drugih
jezikih.
11. člen
Če živilo, dano v promet končnemu
potrošniku ali obratom javne prehrane, ni predpakirano ali če se živilo pakira
ob prodaji na zahtevo kupca ali če se predpakirano živilo ob prodaji končnemu
potrošniku prepakira, označba hranilne vrednosti ni
potrebna.
Ne glede na določilo prejšnjega odstavka
mora nosilec živilske dejavnosti oziroma prodajalec na
zahtevo kupca oziroma končnega potrošnika posredovati pisno podatke o hranilni
vrednosti živila.
Priloga
1: Vitamini in minerali, ki so lahko označeni in njihovi
priporočeni dnevni vnosi (RDA)
Priloga 2: (črtana)
Pravilnik o označevanju hranilne vrednosti
živil (Uradni list RS, št. 60/02)
vsebuje naslednjo prehodno in končno določbo:
»12. člen
Živila, ki so v prometu in ne izpolnjujejo
pogojev iz tega pravilnika, morajo biti označena v skladu s tem pravilnikom do
30. novembra 2002.
13. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah
pravilnika o označevanju hranilne vrednosti živil (Uradni list RS, št. 117/02) vsebuje naslednjo prehodno in
končno določbo:
7. člen
Živila, ki ne izpolnjujejo pogojev iz
pravilnika o označevanju hranilne vrednosti živil, so lahko v prometu do 30.
junija 2003 oziroma do konca roka uporabnosti živila.
8. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu RS.«.
Pravilnik o spremembah pravilnika o spremembah
in dopolnitvah pravilnika o označevanju hranilne vrednosti živil (Uradni list
RS, št. 42/03) spreminja 12. člen Pravilnika o
označevanju hranilne vrednosti živil (Uradni list RS, št. 60/02) tako, da se glasi:
»12. člen
Živila, ki ne izpolnjujejo pogojev iz tega
pravilnika, so lahko v proizvodnji in prometu do 30. junija 2003 oziroma
do konca roka uporabnosti živila.«;
ter vsebuje naslednjo končno določbo:
»3. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah
pravilnika o označevanju hranilne vrednosti živil (Uradni list RS, št. 121/04) vsebuje naslednjo končno določbo:
»3. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembah Pravilnika o
označevanju hranilne vrednosti živil (Uradni list RS, št. 81/07) vsebuje naslednji prehodni in
končno določbo:
»10. člen
Prehranske trditve glede vsebnosti holesterola
iz 4.a člena pravilnika se lahko uporabljajo najpozneje do 19. januarja 2010.
11. člen
Živila, ki so v prometu ali označena pred
uveljavitvijo tega pravilnika in ne izpolnjujejo pogojev iz tega pravilnika, so
lahko v prometu v skladu z 28. členom Uredbe 1924/2006/ES.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembah Pravilnika o
označevanju hranilne vrednosti živil (Uradni list RS, št. 87/09) vsebuje naslednjo prehodno in
končno določbo:
»5. člen
Živila, ki so bila dana v promet ali
označena pred uveljavitvijo tega pravilnika in ne izpolnjujejo pogojev iz tega
pravilnika, so lahko v prometu do konca roka uporabnosti in dokončne porabe
zalog embalažnega materiala, vendar najpozneje do 31. oktobra 2012.
6. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.