Neuradno prečiščeno besedilo, ki vsebuje to spremembo:
Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo
predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega
organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.
Neuradno prečiščeno besedilo Zakona o gostinstvu
obsega:
-
Zakon o gostinstvu (Uradni list RS, št. 1/95 z dne 10. 1. 1995),
-
Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o gostinstvu – ZGos-A (Uradni
list RS, št. 40/99 z dne 28. 5. 1999).
ZAKON
O GOSTINSTVU
(neuradno prečiščeno besedilo št. 1)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Gostinstvo je po tem zakonu opravljanje
gostinske dejavnosti.
Gostinska dejavnost obsega pripravo in
strežbo jedi in pijač ter nastanitev gostov.
2. člen
Gostinsko dejavnost iz prejšnjega člena
opravljajo pravne ali fizične osebe, ki so registrirane za opravljanje
gostinske dejavnosti in izpolnjujejo pogoje, določene z zakonom (v nadaljnjem
besedilu: gostinci).
Gostinsko dejavnost po tem zakonu lahko
opravljajo tudi sobodajalci, kmetje in društva v
skladu s pogoji, ki jih določa zakon.
Gostinec lahko brez posebne registracije v
svojem gostinskem obratu gostom nudi posamezne izdelke, katerih ponudba je v
gostinstvu običajna (tobačni izdelki, spominki, turistične publikacije,
slaščice, slane palčke, žvečilni gumi ipd.).
3. člen
Priprava in strežba jedi in pijač ter
nastanitev, ki jih pravne in fizične osebe ter društva organizirajo na
nepridobitni podlagi in za lastne potrebe v svojih prostorih, se ne urejajo s
tem zakonom.
Pogoje za opravljanje dejavnosti iz
prejšnjega odstavka določajo drugi predpisi.
II. GOSTINSKI OBRATI
4. člen
Gostinska dejavnost se opravlja v
gostinskih obratih ali zunaj njih pod pogoji,
določenimi s tem zakonom in drugimi predpisi.
Gostinski obrat so funkcionalno povezani in
ustrezno urejeni prostori, ki omogočajo opravljanje določene vrste gostinske
dejavnosti.
Vrste gostinskih obratov so: hoteli,
moteli, penzioni, prenočišča, gostišča, hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi, kampi, restavracije, gostilne,
kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bari ter obrati za pripravo in dostavo
jedi.
Gostinska dejavnost se opravlja zunaj
gostinskega obrata v premičnih objektih oziroma z objekti, s sredstvi ali
napravami, ki so prirejene v ta namen.
5. člen
Gostinska dejavnost se lahko opravlja v
poslovnem prostoru, v katerem se opravlja kakšna druga dejavnost, če so za to
izpolnjeni pogoji iz prvega odstavka prejšnjega člena.
Gostinska dejavnost, ki jo opravljajo
sobodajalci in kmetje, se lahko opravlja v stanovanjskih prostorih in na kmetijah, če so za to izpolnjeni pogoji, določeni s tem zakonom
in drugimi predpisi.
6. člen
Gostinska dejavnost se lahko opravlja zunaj
gostinskega obrata na javnih prireditvah, sejmih in podobno med njihovim
trajanjem, vendar vsakokrat največ 30 dni.
Gostinska dejavnost se lahko opravlja zunaj
gostinskega obrata med turistično sezono v mestnih jedrih, na kopališčih, na
smučiščih in podobno, na predlog pristojnega organa lokalne skupnosti pa lahko
tudi izven turistične sezone ali za obdobje, daljše od enega leta.
Pogoje za
opravljanje gostinske dejavnosti iz prvega in drugega odstavka tega člena
določi z odločbo za gostinstvo pristojna enota upravne enote, glede na razmere
in potrebe na določenem območju.
7. člen
(črtan)
III. POGOJI ZA OPRAVLJANJE GOSTINSKE DEJAVNOSTI
8. člen
Podlaga za ugotavljanje pogojev za
opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih obratih je uporabno dovoljenje,
ki ga izda pristojna enota upravne enote na podlagi predpisov o urejanju
prostora v skladu z namembnostjo objekta oziroma poslovnega prostora.
9. člen
Za opravljanje gostinske dejavnosti morajo
biti izpolnjeni:
1.
minimalni tehnični pogoji, ki se nanašajo na:
-
poslovne prostore, opremo in naprave v gostinskih obratih, pri
sobodajalcih in na kmetijah;
-
pogoje glede zunanjih površin gostinskega obrata (funkcionalno zemljišče
in druge zunanje površine);
-
pogoje za opravljanje gostinske dejavnosti zunaj gostinskega obrata;
2.
pogoji glede minimalnih storitev v posameznih vrstah gostinskih obratov,
pri sobodajalcih in na kmetijah;
3.
pogoji, ki se nanašajo na merila in način kategorizacije nastanitvenih
gostinskih obratov, prostorov za goste pri sobodajalcih ter na kmetijah z
nastanitvijo in marin;
4.
minimalni sanitarno-zdravstveni pogoji, ki se nanašajo na poslovne
prostore, opremo in naprave v gostinskih obratih, pri sobodajalcih in na
kmetijah ter na osebe, ki opravljajo dela v gostinski dejavnosti;
5.
pogoji glede minimalne stopnje strokovne izobrazbe oseb, ki opravljajo
dela v gostinski dejavnosti.
10. člen
Minimalne tehnične pogoje iz 1. točke
prejšnjega člena in pogoje glede minimalnih storitev v posameznih vrstah
gostinskih obratov, pri sobodajalcih in na kmetijah iz 2. točke prejšnjega
člena predpiše minister, pristojen za gostinstvo, v soglasju z ministrom,
pristojnim za prostor in ministrom, pristojnim za kmetijstvo.
Merila in način kategorizacije nastanitvenih gostinskih obratov, prostorov za goste pri sobodajalcih in
na kmetijah z nastanitvijo in marin iz 3. točke prejšnjega
člena predpiše minister, pristojen za gostinstvo.
Minimalne sanitarno-zdravstvene pogoje iz
4. točke prejšnjega člena predpiše minister, pristojen za zdravstvo, v soglasju
z ministrom, pristojnim za gostinstvo.
Pogoje glede minimalne stopnje izobrazbe
oseb, ki opravljajo dela v gostinski dejavnosti, predpiše minister, pristojen
za gostinstvo, v soglasju z ministrom, pristojnim za šolstvo.
11. člen
Vsi gostinski obrati se glede na svojo
ponudbo razvrščajo v vrste, gostinski obrati, v katerih se gostom nudi
nastanitev, pa se po vrsti in kakovosti ponudbe razvrščajo tudi v kategorije. V
kategorije se razvrstijo tudi prostori za goste pri sobodajalcih in na kmetijah
z nastanitvijo.
Pravna ali fizična oseba, ki želi
opravljati gostinsko dejavnost, mora predhodno pridobiti odločbo o
izpolnjevanju pogojev, določenih s tem zakonom in drugimi predpisi, ki jo izda
za gostinstvo pristojna enota upravne enote. S to odločbo se določita tudi
vrsta in kategorija gostinskega obrata oziroma prostorov za goste pri
sobodajalcih in na kmetijah.
Gostinski obrati, sobodajalci in
kmetje morajo poslovati le s tisto vrsto oziroma oznako
kategorije, v katero so razvrščeni po odločbi iz prejšnjega odstavka.
Zbornice lahko opravijo razvrstitev
restavracij in gostiln na osnovi meril za ocenjevanje kakovosti storitev.
12. člen
Merila za določitev obratovalnega časa
gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost predpiše minister, pristojen za gostinstvo.
Gostinec oziroma kmet določi svoj obratovalni čas v skladu s predpisom iz prejšnjega
odstavka in ga prijavi za gostinstvo pristojnemu organu lokalne
skupnosti.
Za gostinstvo pristojni organ
lokalne skupnosti lahko v skladu z merili iz prvega odstavka
tega člena, glede na potrebe gostov in značilnosti ter potrebe kraja, za
posamezen gostinski obrat oziroma kmetije določi
drugačen poslovni čas,.
Gostinec oziroma kmet mora poslovati v obratovalnem času, določenem v skladu z drugim
oziroma s tretjim odstavkom tega člena.
Gostinec oziroma kmet mora obvestilo o
razporedu obratovalnega časa objaviti na vidnem mestu ob vhodu v gostinski
obrat oziroma kmetijo.
Pritožba zoper odločbo iz četrtega odstavka
tega člena ne zadrži izvršitve.
13. člen
Cene gostinskih storitev morajo biti
čitljivo izpisane v obliki cenika na vidnem mestu oziroma navedene na jedilnem
listu in ceniku pijač, ki morata biti gostom na
razpolago v vseh prostorih in na prostem, kjer se nudijo gostinske storitve.
V ceniku pijač morajo biti označene vrsta,
količina in cena pijače (z izjemo napitkov, kjer se količina meri s porcijo),
na jedilnem listu pa vrsta in cena jedi, pri nesestavljenih delikatesnih jedeh
pa tudi količina.
IV. OPRAVLJANJE GOSTINSKE DEJAVNOSTI PRI SOBODAJALCIH IN NA
KMETIJAH
14. člen
Sobodajalec je fizična oseba, ki v svojem
stanovanju ali počitniški hiši trajno ali občasno (nepretrgoma ne več kot tri
mesece in skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu) nudi gostom
nastanitev z zajtrkom ali brez njega in je vpisana v register sobodajalcev pri
za gostinstvo pristojni enoti upravne enote in v poslovni register Slovenije.
Vsebino in način vodenja registra
sobodajalcev iz prejšnjega odstavka tega člena predpiše minister, pristojen za
gostinstvo.
Ne glede na določbo iz prvega odstavka tega
člena mora sobodajalec, ki svojo dejavnost opravlja trajno ali gostom nudi več
kot 15 ležišč, priglasiti svojo dejavnost oziroma se mora registrirati po
določbah zakona o gospodarskih družbah.
15. člen
Kmet lahko na svoji kmetiji opravlja
gostinsko dejavnost kot svojo dopolnilno dejavnost.
Gostom lahko nudi le jedi iz domačega
okolja in doma pridelane in predelane pijače (kmetija odprtih vrat, vinotoči in
osmice), razen če tem gostom nudi tudi nastanitev.
Za gostinstvo pristojna enota upravne enote
lahko po predhodno pridobljenem mnenju za gostinstvo pristojnega organa lokalne
skupnosti dovoli kmetu, da ne glede na določbo prejšnjega odstavka tega člena
nudi gostom tudi druge domače jedi in kupljeno pijačo.
V. INŠPEKCIJSKO NADZORSTVO IN UPRAVNI UKREPI
16. člen
Uresničevanje določb tega zakona nadzoruje
pristojni tržni inšpekcijski organ, razen določb 4. točke 9. člena tega zakona,
ki se nanašajo na minimalne sanitarno-zdravstvene pogoje, katerih uresničevanje
nadzoruje pristojni sanitarni inšpekcijski organ.
17. člen
Če pristojni inšpekcijski organ pri
nadzorstvu ugotovi, da pravna ali fizična oseba opravlja gostinsko dejavnost,
ne da bi bila registrirana za to, ji opravljanje take dejavnosti prepove.
Pritožba zoper odločbo ne zadrži njene
izvršitve.
18. člen
Če pristojni inšpekcijski organ pri
nadzorstvu ugotovi:
-
da prostori, v katerih se opravlja gostinska dejavnost, ne izpolnjujejo
pogojev oziroma da niso izpolnjeni pogoji glede storitev, ki jih določajo
predpisi iz prvega in drugega odstavka 10. člena tega zakona,
-
da prostori ne izpolnjujejo sanitarno-zdravstvenih pogojev, ki jih
določa predpis iz tretjega odstavka 10. člena tega zakona,
z odločbo začasno prepove opravljanje
gostinske dejavnosti do odprave nepravilnosti, odredi, da je treba ugotovljene
pomanjkljivosti odpraviti in določi rok za njihovo odpravo.
Če pomanjkljivosti iz prvega odstavka tega
člena niso odpravljene v določenem roku, izda pristojni inšpektor odločbo, s
katero prepove uporabljati prostore, naprave ali opremo za gostinsko dejavnost.
Pritožba zoper odločbo iz prvega in drugega
odstavka tega člena ne zadrži njene izvršitve.
19. člen
Če pristojni inšpekcijski organ ugotovi, da
pravna ali fizična oseba ponavlja prekrške iz 21. in 22. člena tega zakona, ji
lahko na predlog pristojnega organa lokalne skupnosti začasno ali trajno
prepove opravljanje gostinske dejavnosti.
Pritožba zoper odločbo ne zadrži njene
izvršitve.
20. člen
Če pristojni tržni inšpekcijski organ
ugotovi, da gostinski obrat, prostori pri sobodajalcu oziroma na kmetiji ne izpolnjuje pogojev glede vrste in kategorije, v katero je
razvrščen z odločbo iz drugega odstavka 11. člena tega zakona, določi rok za odpravo nepravilnosti, če
pa te po izteku tega roka niso odpravljene, z odločbo prepove opravljanje take
dejavnosti do njihove odprave.
Pritožba zoper odločbo ne zadrži njene
izvršitve.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
21. člen
Z denarno kaznijo najmanj 1,000.000
tolarjev se kaznuje gostinec pravna oseba za prekršek:
-
če opravlja gostinsko dejavnost v nasprotju z odločbo ali brez odločbe
za gostinstvo pristojne enote upravne enote (6. člen);
-
če poslovni prostori, v katerih opravlja gostinsko dejavnost, ne
ustrezajo predpisanim minimalnim tehničnim ali sanitarno zdravstvenim pogojem
oziroma gostinski obrat ne izpolnjuje pogojev kategorizacije ali ne nudi
najmanj minimalnih predpisanih gostinskih storitev (1., 2., 3. in 4. točka 9.
člena);
-
če oseba, ki opravlja dela v gostinski dejavnosti, ne izpolnjuje
minimalnih sanitarno-zdravstvenih pogojev (4. točka 9. člena);
-
če oseba, ki opravlja dela v gostinski dejavnosti ne izpolnjuje pogojev
o minimalni stopnji strokovne izobrazbe (5. točka 9. člena);
-
če opravlja gostinsko dejavnost brez odločbe o izpolnjevanju pogojev, ki
jo izda za gostinstvo pristojna enota upravne enote oziroma če gostinski obrat
ne obratuje s kategorijo ali vrsto, v katero je razvrščen (drugi in tretji
odstavek 11. člena)
-
če ne določi obratovalnega časa oziroma ga ne prijavi za gostinstvo
pristojni enoti upravne enote, če ne posluje v določenem obratovalnem času ali
če ne objavi obvestila o razporedu obratovalnega časa na vidnem mestu ob vhodu
v gostinski obrat (drugi, četrti in peti odstavek 12. člena)
-
če cen gostinskih storitev ne objavi oziroma označi na predpisani način
(13. člen);
-
če opravlja gostinsko dejavnost kljub začasni prepovedi (drugi odstavek
18. člena).
Z denarno kaznijo najmanj 80.000 tolarjev
se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz
prvega odstavka tega člena.
22. člen
Z denarno kaznijo najmanj 300.000 tolarjev
se kaznuje za prekršek iz 21. člena tega zakona gostinec fizična oseba.
Enako se kaznuje za prekršek tudi fizična
oseba, če opravlja gostinsko dejavnost v nasprotju z določbami 14. oziroma 15.
člena tega zakona.
23. člen
Z denarno kaznijo najmanj 400.000 tolarjev
se kaznuje za prekršek, kdor opravlja gostinsko dejavnost, za katero ni
registriran.
Zakon o gostinstvu
(Uradni list RS, št. 1/95) vsebuje naslednje prehodne in končne določbe:
»VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
24. člen
Podzakonske akte iz prvega, drugega,
tretjega in četrtega odstavka 10. člena in prvega odstavka 12. člena tega
zakona predpišeta pristojna ministra v treh mesecih od dneva uveljavitve tega
zakona.
Do sprejetja predpisov iz prvega in drugega
odstavka 10. člena tega zakona se uporabljajo pravilnik o minimalnih tehničnih
pogojih poslovnih prostorov za gostinsko dejavnost in o storitvah v gostinskih
obratih (Uradni list SRS, št. 11/75 in 15/88), pravilnik o minimalnih tehničnih
pogojih prostorov za sprejemanje na prenočevanje ter za pripravo in strežbo
hrane in pijač v gospodinjstvih in kmečkih gospodarstvih (Uradni list SRS, št.
11/75 in 15/88) in pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih gostinskih objektov
(Uradni list SRS, št. 11/75 in 15/88).
25. člen
Gostinsko dejavnost v začasnih gostinskih
obratih iz 1. točke 5. člena zakona o gostinski dejavnosti (Uradni list SRS,
št. 42/73 in 29/86) je mogoče opravljati do izteka roka, za katerega jim je
bila izdana odločba, vendar največ tri leta po uveljavitvi tega zakona.
26. člen
Do uveljavitve predpisov, ki bodo urejali
dopolnilno dejavnost na kmetijah, lahko kmetje opravljajo dejavnost iz 15.
člena tega zakona na podlagi dokazila o izpolnjevanju predpisanih pogojev, ki
ga ob priglasitvi te dejavnosti predložijo za gostinstvo pristojni enoti
upravne enote.
27. člen
Do uveljavitve novega sistema državne
uprave opravljajo naloge iz tretjega odstavka 6. člena, 8. člena, drugega
odstavka 11. člena, drugega in tretjega odstavka 12. člena, tretjega odstavka
15. člena in 26. člena tega zakona pristojni občinski upravni organi.
28. člen
Z dnem uveljavitve tega zakona preneha
veljati zakon o gostinski dejavnosti (Uradni list SRS, št. 42/73 in 29/86).
29. člen
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Zakon o spremembah
in dopolnitvah zakona o gostinstvu – ZGos-A (Uradni list RS, št. 40/99) dodaja 24.a člen zakona, ki se glasi:
»24.a člen
Pravni ali fizični osebi, ki želi
opravljati gostinsko dejavnost v poslovnem prostoru oziroma objektu, za
katerega je bilo pred 25. januarjem 1995 na podlagi takrat veljavnih predpisov
izdana odločba, da so izpolnjeni zakonski pogoji za opravljanje gostinske
dejavnosti, pa zanj ni bilo izdano uporabno dovoljenje, izpolnjuje pa vse druge
predpisane pogoje za opravljanje gostinske dejavnosti, za gostinstvo pristojna
enota upravne enote izda odločbo, s katero se začasno, do pridobitve uporabnega
dovoljenja, vendar največ za tri leta od izdaje te odločbe, dovoli opravljati
gostinska dejavnost. Prosilec namesto uporabnega dovoljenja predloži odločbo
oziroma obrtno dovoljenje, iz katerega je razvidno, da so bili v teh poslovnih
prostorih po takrat veljavnih predpisih izpolnjeni pogoji za opravljanje
gostinske dejavnosti, izjavo lastnika objekta oziroma poslovnega prostora, da v
poslovnem prostoru po izdaji te odločbe ni bilo gradbenih posegov, in potrdilo,
da je vložena zahteva za izdajo uporabnega dovoljenja v skladu z določbami
zakona o graditvi objektov.
Če pristojna enota upravne enote zavrne
zahtevo za izdajo uporabnega dovoljenja, se po pravnomočnosti takšne zavrnitve
šteje, da za te poslovne prostore niso izpolnjeni minimalni tehnični pogoji iz
prve točke 9. člena tega zakona.«;
ter vsebuje
naslednjo prehodno in končno določbo:
»18. člen
Gostinci, ki opravljajo svojo dejavnost v
premičnih gostinskih obratih, morajo svojo dejavnost uskladiti z določbami tega
zakona v enem letu po njegovi uveljavitvi.
Minister, pristojen za gostinstvo, uskladi
pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov (Uradni
list RS, št. 15/95 in 22/98) in pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih, ki se
nanašajo na poslovne prostore, opremo in naprave, ter o pogojih glede
minimalnih storitev v posameznih vrstah gostinskih obratov pri sobodajalcih in
na kmetijah (Uradni list RS, št. 23/96) z določbami tega zakona v treh mesecih
po njegovi uveljavitvi.
Vsebino in način vodenja registra
sobodajalcev iz prvega odstavka 12. člena tega zakona predpiše minister,
pristojen za gostinstvo, v treh mesecih po uveljavitvi tega zakona.
19. člen
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po
objavi v Uradnem listu RS.«.